Het is gemeenschapsboer Ingrid Ackermans niet alleen om de oogst te doen. Het creëren van gemeenschapsgevoel in de wijk, daar gaat het haar om. Samen onkruid schoffelen. Lessen over de natuur volgen. Groen verzacht de harde verhoudingen in de stad en brengt de bewoners bij elkaar.
Ingrid Ackermans (1972) is kruidentuinder, directeur en stedenbouwkundige. Ze boert op de Stadstuinen ‘Rotterdamse Munt’, op een terrein van 6.500 m2
Ze begon met een startinvestering van 200 duizend euro in 2013. Inmiddels heeft ze een jaarlijkse omzet van 150 duizend euro, samenwerking van vijf zelfstandige professionals, 30 tot 40 vaste vrijwilligers. Haar stichting krijgt van tal van organisaties gedeeltelijk financiële investeringssteun, ook van de gemeente Rotterdam. De tuin wordt op eigen kracht gerund met inkomsten uit de verkoop van producten, het terras, workshops en proeverijen.
“Proeven van kruiden vinden ze soms eng”
Bijzonder is dat Ackermans de kruidentuin op een braakliggend stuk land begon, na de bouwcrisis. Toen de gemeente Rotterdam voor deze plek weer bouwplannen maakte, kreeg ze een langgerekte reep grond te huur aangeboden, bovenop een overdekte spoorlijn. De teellaag is dan ook maar 2,5 meter dik. Ackermans specialiseerde zich in kruiden. Zo telt de tuin maar liefst zeven verschillende soorten munt. In totaal telt de Rotterdamse Munt 200 kruiden, maar ook eetbare bloemen. In de planning staat een bostuin.
De ervaring van Ingrid Ackermans met de wijk: “Feijenoord is een hard gebied, in meerdere opzichten. De wijze van stedenbouw, maar ook hoe de mensen in dit stuk van Rotterdam-Zuid met elkaar omgaan. Er wonen meer dan 125 verschillende nationaliteiten samen. Veel kinderen ook. Feijenoord schijnt de jongste stadswijk van heel Europa te zijn. Zo’n strak neergezet stadsdeel vraagt om stedelijk groen waar de bewoners zich eigenaar van voelen. Waar ze bijvoorbeeld muntthee komen drinken. Of verse takjes te plukken, voor 1,80 euro per bosje.”
Het kweken en schoffelen is niet de enige activiteit van deze gemeenschapsboer: “Daarnaast verzorgen we met scholen educatieve lessen. Mogen de kinderen naar wormen zoeken, lieveheersbeestjes, of bladluizen. Wie eet wie? Proeven van kruiden vinden ze soms eng. Kan dat wel? Dit zit niet in een zakje uit de supermarkt…”
“We leggen ook bedrijfstuinen aan”
Ook het bedrijfsleven is welkom. “Het huren van onze kas kost niet meer dan 200 euro per dag. Een raadgevende bedrijf van ingenieurs IMd was zo enthousiast dat ze in het eigen gebouw door ons ook een pluktuin hebben laten aanleggen, van 50 m2, die wij verzorgen. Het is mooi dat de Rotterdamse Munt als inspiratiebron dient voor bewoners en bedrijven om zelf ook een stukje stedelijk groen te creëren.”
Het verhaal van Ingrid Ackermans staat ook in de P+ Special ‘Hoe word ik stadsboer’.